I lördags, (den 26/2), hade Skabersjö IF:s herrlag en träningsmatch mot Blentarp på Aggarpsvallen. Vi var där och njöt av både matchen och vädret. Matchen slutade 1-4, men får väl ändå anses som godkänt eftersom Blentarp spelar en division högre än Skabersjö IF. Men vårt intryck av anläggningen Aggarpsvallen var däremot inte godkänt.
Efter matchen träffade vi representanter för klubben i deras rivningshotade klubbstuga på Gamla IP. Vi pratade om hur det går till när ett lag har match. Vad händer före, under och efter matchen. Omklädningsrummets roll och vad en samlingspunkt för både lag och åskådare betyder under bla halvtid.
Åsikterna som förmedlades till oss var många och vi diskuterade bland annat:
- Aggarpsvallen är inte en idrottsanläggning, den är ett antal fotbollsplaner.
- Omklädningsrummen ligger långt bort, på andra våningen och är lite för små för ett fotbollslag.
- I byggnaden där omklädningsrummen ligger ska ju inte vistas obehöriga. Dörren ska vara låst. Avståndet dit gör att man måste avdela en person som ”öppnar och släpper in” före, under och efter match.
- Var samlar man laget under halvtid? Knappast i omklädningsrummen, då hinner man bara dit och tillbaka.
- Hur hanterar man publikinsläpp? En grind i varje ända av den nya konstgräsplanen. Det blir säkert bättre, men säsongen är ju igång så varför är det inte klart?
- Idag har Skabersjö IF matchutrustningen vi gamla IP. Hämta före och lämna efter match. Inte optimalt. Men hur blir det när deras lokal vid Gamla IP är borta? Vilket är snart. Hela föreningens existens är ju hotad.
Aggarpsvallen har kostat många skattekronor men kommunen har inte brytt sig om att lyssna tillräckligt på föreningarna som använder den. Ett återkommande fel i vår kommun. Färdiga förslag presenteras och några enkla behovsanalyser kompletterar arbetet sen kör grävmaskinerna in och skattebetalarna tar hand om fakturorna. Föreningarna framför sina åsikter men betraktas som gnälliga.
Kultur- och Fritidsnämnden skulle kanske vara en kulturnämnd och en fritidsnämnd. Kanske skulle nämnden ha ett utskott under sig med kunniga och intresserade ledamöter så att förståelsen ökar då man för dialog med föreningarna.
Brukarna måste få vara mer delaktiga än idag i hela processen från tanke till färdig produkt. Hade man även låtit de som utgör publik vara med i processen så tror vi att det även funnits någon form av läktare på önskelistan.
Släpp in medborgare och brukare i beslutsprocesserna. Skapa engagemang.
Demokrati på riktigt helt enkelt.
Lämna en kommentar