Svedala kommun är inte känd för att vara en plats där storslagna uppfinningar skapas, men nu kan detta ändras. Älska Svedala kan avslöja att delar av kommunledningen redan har inlett tester med ett pyttelitet kärnkraftverk på hemlig plats i vår kommun. De båda har någorlunda relevant kompetens, kompletterat med ett stort mått entreprenöriell och positiv naivitet.
Stoyan Eriksson och Allan ÖsteromWester är kända för de flesta från sina insatser i kommunpolitiken, men snart kommer gemene man att få lära känna en annan sida av dessa profiler, då de ger sig i kast med att lösa elkrisen i egenskap av teknikentreprenörer. Eriksson och ÖsteromWester har utnyttjat den senares kontakter i Ostasien för att köpa in väldigt små kärnkraftverk, som ska kunna användas av privatpersoner i Sverige. Den första prototypen finns redan på plats på en gård utanför Svedala i Skåne. Enligt uppgift är prototypkärnkraftverket en förleverans av en beställning från ett nordkoreanskt företag på 5000 enheter.
När Älska Svedala först försökte kontakta Stoyan Eriksson och Allan ÖsteromWester för information, svarade en röst på deras telefonsvarare som verkade sugen på att sälja oss en försäkring. Det gick bättre när vi kontaktade dem över radio, där de är mycket aktiva. De berättar för oss att de hoppas att kraftverket kan bidra till att lösa Sveriges energiproblem på ett hållbart och billigt sätt. Detta kommer då att med råge kompensera vår galopperande höjning av VA-taxan inflikar de båda glatt.
”Vi har alltid trott på att kärnkraften har en framtid, så när det här tillfället dök upp var det självklart för oss att hoppa på det,” säger Eriksson. De skrattar båda två när vi frågar om de har någon erfarenhet av kärnkraft och svarar ”Nej, men hur svårt kan det vara?”
Efter att ha beställt 5000 enheter från Nordkorea, insåg de snabbt att de skulle behöva hitta en diskret plats att testa kärnkraftverket på. ”Vi tittade på lite flygbilder över Sverige och konstaterade att det fanns gott om plats. Sen kastade vi en pil på datorskärmen och där den träffade fick det bli. Lyckligtvis var fastighetsägaren till den utpekade gården i Svedala lättövertalad när vi bad om att få använda hans tomt. ”Att vi kunde erbjuda gratis el för resten av livet, var en bra morot,” förklarar ÖsteromWester.
Kärnreaktorn med modellnamnet MUPP (Miniaturized Uranium Power Plant), har en unik fördel som gör den väldigt lämpad för konsumentmarknaden. ”Vi behöver inte oroa oss för komplicerad hantering av uranet, eftersom vi bara behöver små, små mängder. Det är faktiskt så lite att vi kan gräva ner det på tomten när det är uttjänt,” förklarar ÖsteromWester.” Antagligen kan vi använda det som gödsel i trädgården. Jag menar; energi som energi, eller hur?”
Vi har lyckats få tag på en bild av det hemliga kärnkraftverket som visar en metallbox stor som en vitvara med en på/av-knapp och ett eluttag på sidan. ”Ja, det är så enkelt det är,” säger Eriks när vi frågar om det verkligen är allt som behövs för att driva en kärnreaktion. ”Vi har kollat upp det på internet.”
Eriksson rycker på axlarna när vi frågar om han inte är orolig för att göra affärer med ett land som Nordkorea. ”Vi har hört att de är duktiga på radioaktiva prylar där, så vi tänkte att det skulle vara en bra idé att beställa från dem. Dessutom fick vi en bra deal.”
Eriksson och ÖsteromWeter har inte gett några uppgifter om när testerna kommer att genomföras eller hur de kommer att se ut. ”Det är en hemlig plats, så det är inte som om vi kan skylta med det,” säger ÖsteromWester. ”Men jag kan säga så här, om allt går som det ska kommer det att bli en riktig smällare.”
Vi följer upp med tekniska kontoret i Svedala kommun för att fråga dem om deras syn på projektet, men de förnekar alla kännedom om det. Med kommunstyrelsens historia av att agera reaktivt, tror Älska Svedala dock att detta är något man snart kommer att omfamna helhjärtat från kommunalt håll.
Även Strålsäkerhetsmyndigheten verkar vara oupplysta i frågan. ”Vi har aldrig hört talas om något sådant här,” säger Anna Tommysson, talesperson för myndigheten. ”Och vi är definitivt inte övertygade om att det är en bra idé.” När vi frågar om vilka åtgärder myndigheten planerar att vidta, är svaret luddigt. ”Vi följer situationen noggrant,” säger Tommysson. ”Men vi kan inte kommentera mer än så just nu. Dessutom har vi begränsade resurser att lägga på detta, eftersom vår förra elräkning spräckte vår budget för året”.
Stoyan Eriksson och Allan ÖsteromWester är dock obekymrade. ”Vi har gjort vår hemläxa,” säger Eriksson. ”Vi är säkra på att vi har allt under kontroll.”
ÖsteromWester håller med: ”Vi har sett på många filmer och TV-serier om kärkraft – allt från The Simpsons till Tjernobyl – så vi har ganska bra koll, om man säger så.”
Så i slutändan verkar det som om Erikssons och ÖsteromWesters planer på att testa sitt halvhemliga kärnkraftverk kommer att fortsätta. ”Vi vet att det här låter lite tokigt, men vi tror verkligen på det här projektet,” säger Eriksson. ”Och om det visar sig vara en framgång, ja, då kan vi se fram emot en strålande framtid.”
Lämna en kommentar